
A.3 APPENDIX – PROPOSED CHANGES TO CPR 11.2, CPR 12 AND CPR 
14 
 
CPR11. - QUESTIONS BY MEMBERS 

11.2 Scope of Questions on Notice at Full Council and Time Allocated in the Meeting 

Subject to Rules 11.3, 11.4 and 11.5 a Member of the Council may ask:- 

 the Chairman; 

 a Member of the Cabinet; and 

 the Chairman of any Committee; 

a question on any matter, which is within their area of responsibilities as set out in Part 3 

of the Constitution, in relation to which the Council has powers or duties or which affects 

the Tendring District. 

Only the text of the Questions will be included within the full Council Agenda and in the 

order in which the questions from Members were received. None of the accompanying 

preamble or explanatory statements (if any) submitted by the Questioner(s) will be so 

included. 

The time allocated for receiving and disposing of questions shall be a maximum 30 

minutes.  Any question not disposed of at the end of this time shall be the subject of a 

written response, copied to all Members the following working day unless withdrawn by 

the questioner. The Question(s), together with the relevant written response(s), will 

also be published to the Council’s website and will also be reported to the next 

meeting of the Council, as an “information only item”, by the Committee Services 

Manager. The provisions of this paragraph will also apply in those instances when 

the full Council meeting has had to be cancelled. 

Questions shall not be submitted to the Annual Meeting of the Council or to an 

Extraordinary Meeting of the Council or to the Budget and Council Tax setting meeting of 

the Council. 

11.5 Reasons for rejection of Questions 

(a) the question is not about a matter for which the local authority has responsibility or 

which affects the District; 

(b) The Monitoring Officer will reject a question if in their judgement it could be 

considered to be defamatory or offensive or requires the disclosure of confidential 

or exempt information (as defined in the Access to Information Procedure Rules); 

(c) the Monitoring Officer will reject a question if in their judgment it is substantially the 

same as a question already received to be put to the ordinary meeting of the 

Council in question; 



(d) The Monitoring Officer will reject a question if in their judgement it is substantially 

the same as a question which has been put at a meeting of the Council in the past 

six months; 

(e) The Monitoring Officer will reject a question if in their judgement it is likely to lead 

to a breach of the Members’ Code of Conductor; or 

(f) the question is about a matter that is subject to call in or ongoing legal proceedings. 

NEW COUNCIL PROCEDURE RULE 12 (MOTIONS ON NOTICE) – CURRENT CPR 12 TO BE 

DELETED IN ITS ENTIRETY 

12.1 Scope of the Motion 
 

Any Motion to Council submitted in accordance with this Rule must be about a 
matter(s) for which the Council has a responsibility, or which affects the District of 
Tendring, or is about a matter(s) of regional, national or international importance 
which could be reasonably considered to affect the residents of the District and 
upon which a Member wishes the Council to undertake an action or to make its 
views and opinions publicly known. 

 
12.2 Notice of the Motion 
 

No Member shall, under the provisions of this Rule, submit more than one motion 
for consideration at any ordinary meeting of the Council. 
 
A maximum of two motions shall be accepted for inclusion in an agenda for an 
Ordinary Meeting of the Council under this Procedure Rule.  Motions cannot be 
submitted to the annual meeting of the Council or to the Budget and Council Tax 
setting meeting of the Council. 
 
Except for a motion which can be moved without notice under Rule 13 (Motions 
without Notice), written and signed notice (or notice by personal e-mail) of the 
motion by the Member or Members submitting it, must be delivered to the 
Committee Services Manager by no later than the initial deadline of midday ten 
working days before the day of the ordinary meeting of the Council.  This initial 
deadline is to allow a period of time for Officers to consider the wording of the 
motion and to offer appropriate guidance, if necessary, and as detailed below. If 
submitted by email the motion should be sent to 
democraticservices@tendringdc.gov.uk.  

 
The Monitoring Officer and/or the Committee Services Manager (or in their absence 
the Head of Democratic Services & Elections) are authorised and encouraged under 
this Rule to offer guidance and assistance to the Member(s) as to the wording of 
their Motion (in order to make it clear and obvious [as also referenced in Rule 12.7 
below] what the Council’s powers are should the Motion relate to an Executive 
function and/or to generally to make the motion acceptable as a valid motion). The 
Member(s) submitting the Motion will be informed of the Officers’ guidance as soon 
as possible and they will have until the final deadline of midday eight working days 
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before the day of the ordinary meeting of the Council to notify the Officers whether 
they accept the Officers’ advice. 
 
The Monitoring Officer and/or the Committee Services Manager (or in their absence 
the Head of Democratic Services & Elections) will then formally decide whether to 
accept the motion as a valid motion having had regard to the provisions of Rule 14 
(Motions not Permitted). 

   
12.3 Motion set out in the Agenda 
 

Valid motions for which notice has been given will be listed on the agenda in the 
order in which the notice was received, unless the Member(s) in giving that notice 
states, in writing, that they wish it to be included on the Agenda for a future ordinary 
meeting of the Council. 

 
12.4 Withdrawal of the Motion 
 

Prior to the publication of the Agenda for the ordinary meeting of the Council in 
question (which will be at least five clear, working days before the meeting) the 
Member or Members may withdraw their Motion by notifying the Committee 
Services Manager of their wish to do so. This notification must be submitted to the 
Committee Services Manager by a written and signed notice (or notice by e-mail to 
democraticservices@tendringdc.gov.uk). 
 
Once the Agenda for the ordinary meeting of the Council in question has been 
published the Motion can only be withdrawn at the Council meeting itself in 
accordance with the provisions of Council Procedure Rule 16.7 (Withdrawal of 
Motion). 

 
12.5 Professional Advice of the Council’s Statutory Officers on the Motion 
 

Once the Motion has been accepted as being valid by the Monitoring Officer and/or 
the Committee Services Manager a formal Advisory Note detailing any necessary 
initial professional advice in relation to the implications for the Council of that 
Motion will be prepared by the Council’s Statutory Officers, with the Monitoring 
Officer acting as the lead officer in the compilation of that Advisory Note. 
 
In that regard:- 
 
(i) the Head of Paid Service (i.e. the Chief Executive) will give any necessary 

professional advice on implications for the Council in respect of his 

responsibilities in relation to staffing matters; 

(ii) the Monitoring Officer will give any necessary professional advice on 

implications for the Council in respect of budgetary, constitutional or legislative 

requirements; and 

(iii) the Section 151 Officer will give any necessary professional advice on 

implications for the Council relating to budgetary, constitutional or legislative 

requirements. 

 

mailto:democraticservices@tendringdc.gov.uk


That Advisory Note will be circulated, if possible, to all Members of the Council as 
part of the Council Agenda Document Pack. If this is not possible, then the Advisory 
Note will be circulated to Members as soon as possible thereafter but in any case 
no later than Noon on the working day before the date of the Council meeting. 
 
The Advisory Note will also be published on the Council’s website (unless of course 
the Exempt Information provisions apply).  
 
At the meeting itself, Council must have regard to the contents of the Advisory Note 
in making its decision on the Motion, as set out in Section 3.7 of the Members’ Code 
of Conduct. 

 
12.6  Consideration of the Motion at an Ordinary Meeting of the Council 
 

At the meeting itself the Chairman will invite the Member who submitted the motion 
to formally move it and then to proceed to read out the text of the Motion (for the 
benefit of the public who are either watching proceedings from the public gallery or 
via the livestream). The Member who moved the motion will not be required to 
explain its purpose at this stage of the proceedings. 
 
The Chairman will then ask for a seconder for the motion.  If there is no seconder 
then the motion will be declared by the Chairman as having failed and the Chairman 
will immediately move onto the next business on the agenda. 
 
In the event that the Motion is not moved at this time by the Member who gave notice 
thereof, due to their absence, it will be treated as withdrawn and cannot be moved 
without a fresh notice given under this Rule, unless the Chairman is aware of 
mitigating circumstances for that Member’s absence and Council, having been 
made aware of such circumstances, decides, with the consent of the simple 
majority of Members present (which will have been demonstrated, without any 
debate, by a show of hands) to defer the Motion to the next ordinary meeting of the 
Council. If the Member who gave notice of the Motion considers it a matter of 
urgency they can nominate another Member to move the Motion at the Council 
Meeting by notifying the Committee Services Manager of that arrangement by no 
later than Noon on the day of the meeting. That nominated Member will, from that 
point, take “ownership” of the Motion as far as these Council Procedure Rules are 
concerned. 

 
At this point in the proceedings, and in the circumstances in which one or more of 
the Council’s Statutory Officers has stated in their Advisory Note that the Motion 
should not be dealt with at the meeting, the Chairman can declare that, on the advice 
of the statutory officers, the Motion is either deferred until the next ordinary meeting 
of the Council or is referred to the relevant body or bodies, as appropriate. The 
Motion will thereupon stand so deferred/referred without discussion or debate. 
Council Procedure Rules 12.8, 12.9 and 12.10 will apply, as appropriate in the 
circumstances. 

 
Otherwise, if the motion is seconded then it will be proceed to be debated in 
accordance with the maximum 60 minute time limit normally allocated for a Motion 
submitted under this Rule. This 60 minute period will commence at the point the 
Chairman calls on the Mover of the Motion to speak to the motion and explain its 



purpose and this 60 minute period will also cover any amendments to the Motion 
that are accepted and debated upon by Members. 
 
In debating the Motion the provisions, as applicable, of Council Procedure Rules 
16, 19, 23, 24, 25, 28 and 29 will apply, together with the principles of decision 
making as set out in Article 13.02 of the Council’s Constitution. 

 
12.7  Powers available in respect of the Council making a decision on the Motion at an 

Ordinary Meeting of the Council 
 

1. If the Motion relates to a matter under the purview of the Executive, as detailed 

within The Local Authorities (Functions and Responsibilities) (England) 

Regulations 2000, as amended, then the Council legally can only make a 

recommendation to the Executive, or give its advice/opinion to the Executive, 

in relation to the Motion. 

 
2. If the Motion relates to a non-executive function that is delegated to a 

Committee then the Council can either make a definite conclusive and binding 

decision, or make a recommendation to the Committee or give its 

advice/opinion to the Committee, in relation to the Motion. 

 
3. The Council, through its debate, can also through the amendment provisions 

set out in Rule 16.5 (Amendments to Motions) delay making a decision on the 

Motion until a future ordinary meeting of the Council if it so wishes, as long as 

it makes clear its reason for doing so. Reasons for such a delay could 

potentially but not exclusively include:- 

 
(a) a requirement for further information on the implications of the potential 

decision to be researched and submitted; 

(b) the lateness of the hour; 

(c) the need to hold a site visit; 

(d) a requirement for the attendance of an Officer and/or representative of an 

external organisation et cetera; 

(e) to enable a consultation exercise to be carried out either internally within 

the Council or externally; 

(f) to enable Political Group Leaders to informally discuss the matter; 

(g) to enable a public meeting or inquiry to be held; and 

(h) to enable the calling of a referendum (subject to the necessary financial 

provision being approved). 

 
12.8 Referred Motions – Consideration of the Motion by the Cabinet or a Committee 
 

If the Motion is, in accordance with the provisions of Rule 12.7(3) above, formally 
referred to the Cabinet or a Committee for consultation, the Head of Democratic 
Services & Elections will ensure that the Motion is included on the agenda of the 
earliest practical meeting of the Cabinet/Committee. That body shall be required 
solely to consider such motion and to advise the Council (by no later than the 



second Ordinary Meeting of the Council held following the date of Council’s referral) 
of their opinion as to whether such motion should be supported or not supported. 
That body will not be required to propose an alternative motion or an amended 
motion. 

 
Prior to making its response the Cabinet/Committee may, following consultation 
with the relevant Officers, require further information to be presented to it for 
consideration on the implications of the proposed motion. Such a report must be 
considered by that body in a timely manner. 
 
Once the Cabinet/Committee has considered the Motion it will be sent back to 
Council with that body’s response. 

 
12.9 Deferred Motions – Rights of Member submitting/Mover of the Motion  
 

If the Motion has, in accordance with the provisions of Rule 12.6 above, been 
formally deferred until the next ordinary meeting of the Council (i.e. due to the 
“mitigating circumstances” provision or by the Chairman acting on the advice of 
the statutory officers) the Member who submitted the Motion will be made aware of 
this, as soon as possible, by the Committee Services Manager and also of the date 
of the next ordinary Council meeting.  
 
The right of the Member submitting/mover of the Motion to speak to the motion and 
explain its purpose will be automatically reserved until that meeting. 

 
12.10 Referred Motions – Rights of Mover of the Motion 
 

If the Motion has, in accordance with the provisions of Rule 12.6 above, been 
formally referred to a relevant body or bodies (i.e. due to the Chairman acting on 
the advice of the statutory officers) the Mover of the Motion (or another Member 
nominated by them) will be, as a matter of courtesy, made aware by the Committee 
Services Manager of the date(s) of the meeting(s) of such body or bodies at which 
their Motion will be considered. The Mover of the Motion (or other Member 
nominated by them) will have the right to attend such meeting(s) to speak to the 
motion and explain its purpose. That Member will also be permitted to answer 
questions and/or provide clarification, if requested to do so by the Chairman of the 
meeting. The Member will also have a right of reply (of no more than three minutes 
duration) to respond to the debate at the meeting on their motion. 
 
If the Motion has, in accordance with the provisions of Rule 12.7(3) above (i.e. 
following a debate at Council) been formally referred to the Cabinet or a Committee 
for consultation, the Mover of the Motion (or another Member nominated by them) 
will be, as a matter of courtesy, made aware by the Committee Services Manager of 
the date of the Cabinet/Committee meeting at which their Motion will be considered 
so that they can attend if they so wish. 
 
As the purpose of the motion will have already been explained at the full Council 
meeting the Mover of the Motion (or another Member nominated by them) will not 
have any automatic right to speak at that meeting though they will be permitted to 
answer questions and/or provide clarification, if requested to do so by the Chairman 



of the meeting. The Member will also have a right of reply (of no more than three 
minutes duration) to respond to the debate at the meeting on their motion. 

 
12.11 Notification of the decision of the Council to the relevant Body 
 

Once the Council has made its final decision on the Motion and if it is relevant and 
necessary to do so, the Head of Democratic Services & Elections will, at the earliest 
practical meeting of the Cabinet/Committee, as appropriate, formally report that 
decision of the Council in order that that body can note the Council’s decision and 
consider what action, if any, that it now needs to take.  

 
12.12  Consideration of a Motion at an Extraordinary Meeting of the Council 
 

At an Extraordinary Meeting of the Council any Motion listed on the Agenda will be 
dealt with at that meeting in accordance with the provisions, as applicable, of this 
Rule 12 and Rules 16, 19, 23, 24, 25, 28 and 29 together with the principles of 
decision making as set out in Article 13.02 of the Council’s Constitution. 

 
14. MOTIONS NOT PERMITTED 

 No motion shall be submitted on a matter that relates to an item which; 

(a) is not about a matter for which the local authority has a responsibility or which does 

not affect the District or is about a matter of regional, national or international 

importance that could not be reasonably considered to affect the residents 

of the District; 

(b) is to be considered on the same Council agenda; 

(c) is substantially the same as a motion already received to be put to the ordinary 

meeting of the Council in question; 

(d) is substantially the same as a motion which has been put at a meeting of the 

Council in the past six months; 

(e) has been the subject of a Key Decision in the previous six months; 

(f) is included within the work programme of an Overview and Scrutiny Committee; 

(g) is, at the time of submission, subject to call-in or on-going legal proceedings or 

requires the disclosure of confidential or  exempt information (as defined in the 

Access to Information Procedure Rules); 

(h) the Monitoring Officer will reject a motion if in their judgment it is likely to lead to a 

breach of the Members’ Code of Conduct. 

 


